DRODZY RODZICE.

W związku z wprowadzeniem w życie Nowelizacji Ustawy o Bezpieczeństwie Żywności i Żywienia z 28.11.2015 r. oraz Rozporządzenia  Ministra Zdrowia z 26.07.2016 r. zmienia się asortyment podawanych deserów mlecznych. Dozwolone są np.: wszystkie serki i jogurty naturalne, serek i jogurt szkolny (Mlekovita), jogurt Polskie Smaki i 7 Zbóż (Bakoma), Serek Bakuś i Bakuś Shake butelka-mleczko(Bakoma), twarogi, soki naturalne - np. Twist (Bakoma).

Warzywa: pomidor malinowy, ogórek kiszony, papryka, szczypiorek, rzodkiewka, rukola, roszpunka, kiełki, ogórek szklarniowy.

Bakalie: pestki dyni,słonecznika, rodzynki, żurawina, morela, banan, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca.

 

 

DATA     ŚNIADANIE     DESER     OBIAD     ZUPA

Poniedziałek

05.07.2021

bułka kajzerka, masło, kabanosy, warzywa, kakao

'2'6'

deser mleczny, owoc

naleśniki z dżemem, woda mineralna lub mleko

'2'3'6'

ogórkowa na rosole z ziemniakami

'1'2'

Wtorek

06.07.2021

płatki owsiane z bakaliami na mleku, bułka wieloziarnista z masłem, serem żółtym, warzywa

'2'6'

deser mleczny, owoc

młode ziemniaki z koperkiem z kiełbaską, pomidory w śmietanie ze szczypiorem

'2'6'

rosołkowa z makaronem

'1'2'

Środa

07.07.2021

kawa zbożowa, kanapki z masłem, jajko na twardo

'2'3'6'

deser mleczny, owoc

gulasz wieprzowy z kaszą, ogórek małosolny, woda mineralna

'2'

jarzynowa z ziemniakami

'1'2'

Czwartek

08.07.2021

płatki kukurydziane, mleko, pasztet drobiowy, ser żółty, warzywa

'2'6'

 deser mleczny, owoc

 

pulpety rybne w sosie koperkowym z ziemniakami, surówka z młodej kapusty, marchwi, woda mineralna

'2'4'

 

 

szczawiowa z jajkiem

'1'3'

Piątek

09.07.2021

herbata ziołowa, mleko, pasta twarogowa, warzywa

'6'

 

deser mleczny, owoc



frytki, pomidor malinowy, ogórek, woda mineralna

'2'
 

 

dyniowa z ryżem

'2'

 

DATA ŚNIADANIE DESER OBIAD ZUPA

Poniedziałek

 

   

 Wtorek

 Środa

 

 

 Czwartek

 

 Piątek


Sporządziła: Renata  Kościuk

 

14 NAJPOPULARNIEJSZYCH ALERGENÓW POKARMOWYCH:

  1. SELER,
  2. ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN,
  3. JAJKA,
  4. RYBY,
  5. ŁUBIN,
  6. MLEKO,
  7. MIĘCZAKI,
  8. MUSZTARDA,
  9. ORZECHY ZIEMNE,
  10. ZIARNO SEZAMU,
  11. SKORUPIAKI,
  12. SOJA,
  13. ORZECHY,
  14. DWUTLENEK SIARKI.